10 tips til når du søger på nettet

Søgemaskiner giver adgang til rigtig meget information, men ofte er der også rigtig meget ”støj” mellem de brugbare resultater – men her får du nogle tips til at lave bedre internetsøgninger, som giver mindre støj og bedre resultater.

1. Vælg den rigtige søgeafgrænsning
Når du søger på KvikStart er det Google som leverer søgeresultaterne, det betyder du søger via verdens bedste søgemaskine. Men nogle gange kan det være en fordel at afgrænse de mange resultater til lokale forhold eller indholdstype. Derfor kan du på KvikStart vælge blandt følgende tilpassede søgninger:

Hele Nettet (standard)
Dette svarer til en almindelig søgning på Google.dk. Her får du resultater fra hele verden, men med prioritet på danske sider, hvis de matcher dine søgeord bedst.

Danske sider
Dette er også en almindelig Google søgning, dog med den tilpasning at vi kun ønsker resultater fra danske sider. Det er nyttigt hvis dine søgeord, giver for mange resultater fra udenlandske sider som ikke har relevans for dig.

Billeder
Som du nok havde gættet får du her vist billeder som matcher dine søgeord.

Video
Her kan du søge efter videoer fra alle større videosites - altså ikke kun YouTube.

Nyheder
Denne Google søgning er afgrænset til resultater fra danske netaviser og nyhedsmedier. Det er nyttigt hvis der er et aktuelt nyheds emne du vil vide mere om, eller hvis du vil vide hvad medierne har skrevet om bestemte emner.

Leksika
Søger du facts, så brug denne afgrænsning til kun at vise resultater fra leksika som Den Store Danske, Wikipedia, Wolfram Aplha, Britannica og lignende opslagsværker.

Opskrifter
Søger du gode madopskrifter så benyt denne funktion, så får du frasorteret alt muligt ”støj” som ikke har noget med opskrifter at gøre alligevel.

Andre søgemaskiner, oplysninger og priser
Hvis du ønsker at søge endnu mere specifikt eller vil bruge nogle af de andre søgemaskiner end Google, så finder du yderligere søgefunktioner og genveje under hovedmenuen ”Søg og Find”.

2. Søg med et nøjagtigt udtryk
Hvis du søger via google kan du afgrænse din søgning ved at skrive en sætning og sætte den i sitationstegn.

Her er et eksempel: Du vil finde en god restaurant i københavn, og skriver god restaurant i københavn, og det giver så en masse resultater hvor alle ordene indgår. Men hvis du skriver "god restaurant i københavn" (altså i sitationstegn) så får du kun sider hvor hele sætningen indgår, og det giver meget færre resultater men også mere relevante resultater. Færre resultater er ikke altid bedre, men det bliver nemmere at finde en nål i en høstak hvis der ikke er så meget hø.

3. Søg på en bestemt side
Hvis du vil søge efter indhold på en bestemt side, kan du skrive site:domænenavn foran dine søgeord. Her er et eksempel: Du vil søge efter artikler på Børsens hjemmeside som handler om boligpriser. Skriv derfor site:borsen.dk boligpris.

4. Undlad ord med minus tegnet
Hvis du får en masse søgeresultater fra sider som ikke er relevante for din søgning, kan du prøve at udelukke bestemte ord fra søgningen. Her er et eksempel:. Du har indtastet søgeordet cola, og det giver en masse resultater og her er der blandt andet mange resultater for Coca Cola. Hvis du i stedet skriver cola –coca og så bliver alle henvisninger til Coca Cola fjernet fra resultaterne.

5. Åben resulteter i et nyt vindue
Hvis du ønsker at åbne et link i et nyt vindue, kan du holde SHIFT nede mens du klikker på linket.

6. Åben resultater i en ny fane
Du kan åbne et link i en ny fane ved at holde Ctrl nede mens du klikker på linket med musen. Hvis du både vil åbne i en ny fane og samtidig skifte til den nye fane skal du holde SHIFT og Ctrl nede mens du klikker på linket.

7. Omregn valuta
Omregn værdier fra en valuta til en anden. Ved at bruge følgende skriveform: 42 euro i danske kroner eller 200 danske kroner i dollars

8. Find lignende websider
Find websider som af samme type som det domæne du angiver med funktionen related: Eks.: related:krak.dk for at få sider som minder om Krak eller related:legoland.dk for sider som minder om legoland.

9.Tilbage til KvikStart
Hvis du har KvikStart som startside, og du vil tilbage til startsiden efter din søgning kan du gøre det hurtigt ved ar trykke ALT+Home (på PC) eller SHIFT+Ctrl+H (på Mac)

10.Brug Google som regnemaskine
Skriv formler og regnestykker i søgefeltet for at få vist resultatet. F.eks. vil søgestrengen: (230+190)-20% returnere resultatet 336 vist i en fin online lommeregner.